Gairebé totes les grans capitals ofereixen ja visites guiades d’art urbà, un patrimoni emergent que mostra una cara alternativa de la ciutat i que sedueix als viatgers. L’última atracció turística es troba a les parets.

L’art urbà no només aporta color sinó que d’ençà un temps cap aquí, arrossega al viatger. L’alça de l’interès pel grafiti, la pintura mural i les intervencions a l’aire lliure ha generat múltiples propostes turístiques que busquen satisfer la demanda.

Nova York, Berlín, Londres o París són alguns dels llocs on aquesta pràctica està més consolidada però la tendència s’extén també a ciutats com Istambul, Atenes o Lisboa, del qual el Lisbon Street Art Tour va aconseguir el certificat d’excel·lència de Trip Advisor l’any passat.

Madrid efervescent: Madrid Street Art Project organitza des del 2012 safaris urbans pels barris de Lavapiés i Malasaña, dos dels barris amb més intervencions al carrer. Les visites fan parades davant les persianes dels comerços, les parets dels carrerons, les portes dels habitatges… Qualsevol superfície és bona si serveix de suport a una obra interessant.

Barcelona, classe al Raval: estan proliferant els grups que ofereixen tours pels carrers, fins i tot sovint en anglès. El Born, el Gòtic o Poble Nou, són alguns dels barris per on passen aquestes rutes.

Londres i Eastend: East End antic barri de Jack el Destripador i zona de tradició immigrant, és una de les zones amb més reputació grafitera. Només a Londres es pot escollir entre més de 10 propostes.

Buenos Aire “a lo grande“: la capital argentina s’ha fet famosa pels seus murals; aquí només es necessita una autorització de l’amo de la paret per plasmar-hi una obra. Sens dubte l’Street Art de Buenos Aires està més valorat que fa uns anys enrere i és tota una atracció turística. Vénen estrangers a veure les obres però també per pintar.

Belfast, memòria política: si les parets d’aquesta ciutat poguessin parlar, de ben segur que explicarien moltes històries. Es calcula que la capital de la Irlanda del nord, ha arribat a tenir més de 2000 murals des dels anys 70, encara que avui en dia n’existeixen al voltant de 300. Per 30 lliures, Belfast Mural Tours ofereix rutes en sis idiomes, entre ells el català i l’euskera.